Inför giftermål är det mycket som måste planeras och fixas. Det är lätt att endast fokusera på det härliga som väntar, men för att komma dit måste ni även ta itu med en del praktiska saker. Ringarna måste beställas i god tid och detsamma gäller kyrkan. Det är även viktigt att göra upp en budget och tänka igenom äktenskapsförordet.

Beställ ringarna i tid

förlovningsringAtt gifta sig utan vigselringar är för de flesta helt otänkbart. Ringarna är en symbol för evig kärlek och de är ett måste under vigseln. Extra vackert blir det att matcha era förlovningsringar som par och på så sätt även höra ihop stilmässigt. Hos Efva Attling kan ni få hjälp att matcha era vigselringar, även om ni har olika stilar. Det finns inga regler, utan ni väljer själva hur ringarna ska se ut. Ringarna kan exempelvis matchas genom att de har samma form eller samma metall. Det är dock viktigt att börja leta ringar i god tid. De ska bäras varje dag för resten av livet och därför är det viktigt att de blir rätt. Om de ska skräddarsys efter just era önskemål är det viktigt att ni har de i åtanke i er tidsplanering. Med andra ord är ringarna något av det första ni ska börja planera när ni förbereder det praktiska inför giftermålet.

Boka kyrka och lokal tidigt

Ni måste bestämma er om ni vill gifta er kyrkligt eller borgligt. Båda vigslarna kräver planering och tidsbokning. Om ni vill gifta er kyrkligt är det viktigt att ni tar kontakt mer församlingen i god tid. Bland annat bör ni fundera över följande:

  • Vill ni gifta er i kyrkan eller på en annan plats med en präst närvarande?
  • Om ni vill gifta er i kyrkan, vilken kyrka ni vill gifta er i?
  • När vill ni gifta er? Det är viktigt att kontrollera prästen och kyrkans tillgänglighet, framför allt om ni vill gifta er på våren eller sommaren.

Gör upp en budget

bröllopNär det kommer till bröllop är det lätt hänt att kostnaderna skenar iväg och att det blir betydligt dyrare än vad ni väntat er. Gör därför upp en noggrann och realistisk budget redan i ett tidigt skede. Självklart är det viktigt att ni har marginaler och att ni håller er till budgeten. Prislappen på ett bröllop kan variera stort och ni som brudpar bör göra upp en prioriteringslista utifrån er budget och preferenser. Vad är viktigast för er och vad kan ni vara utan?

Äktenskapsförord

Att skriva äktenskapsförord är inte särskilt romantiskt tycker många, men det är nödvändigt. Avtal och juridik är ett sätt att undvika framtida konflikter. I ett äktenskapsförord kan ni avtala bort hela eller delar av giftorätten. Med andra ord anger äktenskapsförordet vad som ska vara enskild egendom och vad som ska ägas tillsammans. Äktenskapsförordet måste inte skrivas innan giftermålet utan det kan skrivas när som helst under äktenskapet. De flesta väljer dock att skriva det innan vigseln. Det kan vara bra att ta hjälp av en jurist för att skriva äktenskapsförordet. Det ska registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.