Alla har vi nog någon gång i livet drömt om att stå brud, eller om vårt bröllop där vi är iklädda en exklusiv klänning och har skickat ut vackra inbjudningskort från cupcard.com till alla våra nära och kära. Men hur lyckas man ordna det där perfekta drömbröllopet? Enkelt – de bästa ”do and don’t” tipsen hittar du i filmens värld!

Många som drömmer om sitt perfekta bröllop kan ta stor lärdom av romaniska komedier, i alla fall när det kommer till vad man absolut inte ska göra. Ett typexempel är exempelvis filmen Runaway Bride från 1999 med Julia Roberts och Richard Gere i huvudrollerna. I filmen har Roberts karaktär Maggie flytt från altaret inte bara en gång, utan tre gånger och ska nu försöka gifta sig för fjärde gången men faller istället för Geres karaktär Ike vilket gör att bröllopet helt enkelt bara byter brudgum. Men likväl i detta bröllop mellan Ike och Maggie slutar med att Maggie flyr och behåller smeknamnet ”The Runaway Bride”. Självklart slutar filmen trots detta lyckligt med ett bröllop mellan huvudkaraktärerna, men inte förrän att Maggie först kommit underfund med varför hon flytt hela fyra bröllop.

Vad kan man lära sig om kärlek och bröllop av Runaway Bride?

Den främsta lärdomen av Runaway Bride är att man aldrig ska ändra sin personlighet eller glömma vem man är till förmån för någon annan. Julia Roberts karaktär Maggie ändrar hela sig själv för sina män. Hon äter samma mat som dem, gillar samma sporter som dem, samma aktiviteter och har samma åsikter – trots att detta inte stämmer. Sanningen är att Maggie egentligen inte vet vem hon själv är, utan har istället absorberat personligheten av sin nuvarande fästman för att han ska tycka om henne istället för att ta reda på vem hon är, vad hon tycker och hur hon faktiskt känner. Detta har varit anledningen till att hon hela tiden flytt altaret och inte gift sig, men med Richard Geres karaktär Ike börjar hon lära känna sig själv men vågar inte vara med honom förrän hon hittat sig själv. Så vad kan man lära av detta? Svaret är enkelt. Om man inte är sig själv eller om man inte lär känna sig själv, så kommer man inte att hitta den stora kärleken.

Tips från filmen

  • Brudgum – välj rätt man att gifta dig med, är han ”den rätta”?
  • Plats – välj rätt kyrka eller plats att ha vigseln på, kyrkligt, borgligt eller spirituell ceremoni?
  • Storlek på bröllop – känn efter vilken typ av bröllop du vill ha, stort med mycket folk eller litet och intimt?
  • Budet – hur mycket är du villig att betala för ditt bröllop?
  • Din klänning – stor prinsessbalklänning, sjöjungfrusilhuett eller kanske en A-linjerad enkel klänning? Eller ska båda ha kavaj och byxor kanske?
  • Klädkod – vill du ha ett formellt bröllop eller får man ha på sig vad man vill
  • Stil och ton – vill du att ditt bröllop ska vara klassiskt eller modernt?
  • Musik – ska det vara liveband, DJ eller orkester? Kanske vill du inte ha någon musik alls?