Saker händer som inte får hända. Även om vi lever livet i full vetskap om detta, står vi ändå handfallna inför vissa situationer i livet. Som när döden faktiskt skiljer oss åt. Oavsett var i livet du befinner dig när din stora kärlek går bort, kommer det innebära en ofattbar sorg. Och att planera begravningen, går det ens att hantera?

Att stå inför begravningen av sin livskamrat är kanske en av de allra ensammaste platser en människa kan vara på. Även om du gråtit till filmer som PS I Love You många gånger är verkligheten som vanligt helt utan filmkamerans romantiska filter. Men det är viktigt att veta att du inte behöver vara ensam. Inför arbetet med att planera begravningen kan det vara en god idé att förbereda sig. På hemsidor som https://fenixbegravning.se/begravningsbyra/ronneby/ kan du förbereda dig för mötet med begravningsbyrån.

Begravningen en del av sorgearbetet

Coffin,With,Flowers,On,The,Lid.,The,Burial,Of,Man,Särskilt under det senaste året, när coronapandemin påverkat även så känslomässigt privata tillställningar som begravningar, bör det understrykas att sorgearbete är något vi genomgår tillsammans. På vårdguiden finns information om vad sorg kan ta för olika uttryck och vilken hjälp och stöd det finns att få. Känner du att sorgen blir dig övermäktig, tveka inte att ta hjälp.

”Sorg är alla de känslor, tankar, kroppsliga reaktioner och förändrade beteenden som du kan få vid en förlust.” Så här definierar 1177 sorg.

Det ceremoniella kring en begravning är ett viktigt led i hela sorgearbetet, något som hjälper oss framåt och vidare även ur de allra mest förkrossande förluster. Att gå in i praktiska detaljer som val av blomsterarrangemang och begravningsmusik är en väg till att finna både tröst, och i förlängningen även en väg framåt. Även om det kanske inte känns så just nu fortsätter livet, och inte bara du utan även dina minnen lever kvar.