Oavsett om man är bröllopspar eller gäst så kan det ibland vara svårt att veta vad som menas med olika klädkoder. Här går vi igenom vad olika klädkoder kan betyda För, det finns ofta rum för misstolkning inom detta område.

Vi har tidigare skrivit om konsten att planera ett bröllop, men nu ska det handla om konsten att tolka en klädkod, något som är viktigt när det börjar nalkas många stora bröllopsfester, eller när du själv ska gifta dig.

Klassiska klädkoder

De mest vanliga och klassiska klädkoderna eller dress code när det kommer till bröllop är klädkoder som kavaj, mörk kostym, smoking och frack. Men det säger egentligen inte så mycket om klädseln överlag och är minst sagt förvirrande uttryck. Men med åren har det blivit vanligare med klädkoder som ljust, sommarfin eller liknande. Här är tolkningen mer individuell. Kavaj är den mest avslappnade klassiska klädkoden. För män innebär detta hel kostym som gärna får vara i ljus färg och för kvinnor innebär det kjol, klänning, kostym eller annan festlig klädsel. Mörk kostym är desto mer elegant, Här gäller svart eller marinblå kostym med vit skjorta slips eller fluga samt för kvinnor festlig klänning eller kjol av längre modell. Smoking och Frack är de mest dressade klädkoderna, och innebär precis som det säger, smoking eller frack för män. För kvinnor gäller vadlång aftonklänning – eller längre. Med smycken och elegant aftonväska.

Att undvika

Egentligen är klädkoderna ganska lätta att nå, sålänge man klär sig festligt och helt och rent, inte överglänser bruden och undviker vitt, det är brudens färg. Svart ska man inte ha på bröllop, det är sorgens färg, annars är det ganska fritt fram. Detta ska du dock undvika, såhär säger stilexperten enligt en artikel i Expressen:

”Det är klart att man alltid ska visa sin personlighet. Men man kanske inte ska dra blickarna till ett dekolletage som håller på att ploppa ut eller ett hår som är för stort”