Något av det mysigaste som finns är att krypa ihop under en filt med den man älskar och se en bra film, men börjar inte alla filmer verka likadana? Se till att kultivera dig lite och se en film från ett annat land!

Det senaste inom filmvärlden är den ökande populariteten av utländska filmer och en av länderna som toppar listan är vår kära granne i söder: Danmark. Landet har producerat flera internationella succéer och nyligen nominerades danska regissören Thomas Vinterbergs film Jakten, med svenska Alexandra Rapaport i en av rollerna, till en Oscar för Bästa icke-engelsspråkiga film. Grattis Danmark!

Lars von Trier och annat danskt!

En annan dansk regissör som skapat mycket uppmärksamhet och rubriker i media är allas vår Lars von Trier och nu senast uppmärksammades han för sin film Nymphomaniac, som är den tredje och sista filmen i Trilogy of Depression. Men frågan som många ställer sig är hur man kan hitta bra danska filmer, på danska och ett hett tips är att göra som danskarna själva gör och ”lej film online” vilket kort och gott betyder att hyra filmen online. Precis som vi i Sverige har ett stort utbud av inhemska klassiker har Danmark även en rad sevärda filmer som exempelvis Kærlighedens melodi från 1959 med jazzmusikern Louis Armstrong i en av rollerna. Danmark har även hyllats för flera av sina tv-serier och den kanske mest kända är kriminalserien Bron vars namn syftar till Öresundsbron som sträcker sig över gränsen mellan Sverige och Danmark där seriens första säsong tar sin början. Andra välkända och hyllade danska tv-serier är Brottet från 2007 och Borgen från 2011. Vill man istället gotta ned sig under en filt framför en riktig romantisk komedi är det bästa tipset att välja Italienska för nybörjare som förstahandsval när det kommer till dansk kärleksfilm i klassisk romcom-anda!